Подарете си витамините,
от които се нуждаете!

Витамин K

dilka on сеп., 07, 2019

Витамин K е мастноразтворим витамин, често срещан в хранителните продукти. Независимо от това, 80% от него се произвежда директно в тялото. Съществуват два вида витамин K: витамин K1, който се намира основно в зелените зеленчуци и витамин K2, който се произвежда от бактериите в нашата чревна флора.

  • Основни естествени източници на витамин K:

Растителни източници: Витамин K1 се съдържа главно в зелените зеленчуци – броколи, зеле, карфиол, спанак, артишок, маруля, крес, аспержи, боб, магданоз, праз и грах. По-малки количества можем да открием в някои плодове (домати, грейпфрут, банани, портокали и др.). Той се среща и в някои зърнени култури (овес, царевица и люцерна), бобови растения и картофи.

Животински източници: Малки количества от този витамин могат да се набавят и чрез месото, черния дроб, яйцата, млечните продукти.

Други източници: Витамин K2 се произвежда най-вече от бактерии в дебелото черво, но присъства в някои храни, които се произвеждат чрез ферментация – ферментирала паста от соеви зърна или соя, сирене, кисело мляко, рибено масло.

  • Ползи от витамин K:

Витамин К (известен още като менаквинон) подпомага нормалното кръвосъсирване и спомага за поддържането на здрава костна система.

  • Препоръчителен дневен прием:

Тъй като тялото само синтезира витамина, не е известно какъв е точния препоръчителен дневен прием. Въпреки това фиксирания ориентировъчният прием е 75 µg  дневно. След проведени проучвания на минерализацията на костите става ясно, че допълнителен дневен прием на 45 µg  влияе благоприятно на организма.

  • Уязвими групи, които трябва да следят дневния си прием:
  • Новородени (особено недоносени) бебета
  • Бебета, които се хранят с майчино мляко
  • Бременни или кърмещи жени
  • Възрастни хора над 60 г.
Предишна статия

Витамин E

Следваща статия

Подарете си витамините, от които се нуждаете!

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван

Име:
Email:
Уебсайт:
Коментар:

Добавено в количка!

Виж количка
X