- Количката е празна
Витамин Е, още познат като токоферол, е мастноразтворим и е много често срещан в природата.
Растителни източници: Може да бъде намерен главно в растителни масла (пшенични, слънчогледови, маслинови, соеви и т.н), както и в пшенични зародиши, маслодайни семена и плодове (ядки, лешници, бадеми и др.), зърнени култури и някои зелени зеленчуци (спанак, кресон, брюкселско зеле).
Животински източници: В малки количества се намира в черния дроб, яйцата, млякото, маслото и по-мазната риба.
Той е мощен антиоксидант, който защитава червените кръвни клетки, както и други клетки в тялото. Също така предпазва кожата от стареене.
Препоръчителният прием е 10-15 mg на ден. При спортисти и възрастни хора може да достигне до 20 mg.
Дневните нужди на тялото от витамин E се определят не само от възрастта, но и спрямо начина на живот. При спазване на хранителен режим, богат на мазнини, е необходимо приемането на витамин E, за да се предпазят полиненаситените мастни клетки от престояване в организма.
Добавено в количка!
Виж количка