Подарете си витамините,
от които се нуждаете!

Витамин D

dilka on сеп., 07, 2019

Витамин D е мастноразтворим витамин, който се съхранява в организма. Малка част от него, която е необходима за нормалното му функциониране, се набавя чрез храната, но по-голямата част се произвежда директно от тялото, с помощта на слънчевата светлина.

  • Основни естествени източници на витамин D:

Животински източници: Витамин D3 (холекалфицерол) се намира в рибните масла (камбала и треска), жълтък, черен дроб, мазна риба (включително скумрия, сьомга и сардини), обогатено мляко (пълномаслено и соево мляко), масло и някои видове сирене.

Растителни източници: Витамин D2 (ергокалциферол) се намира в гъбите, маята, зърнените храни, суровите зелени зеленчуци и растителните масла.

Витамин D2 може да бъде получен и чрез синтез. Витамин D3 е най-бионаличната форма.

  • Ползи от витамин D:

Основната му роля е да поддържа здравето на костите и мускулите. Ползите от витамин D не спират до тук! Интересен факт е, че витамин D играе роля в минерализацията на скелета като помага на калция и фосфора да достигнат до него.

Наред с тези предимства, витамин D3 подсилва имунната система и снижава риска от инфекции, както и поддържа мозъка и нервната система.

  • Препоръчителен дневен прием:

Препоръчителният дневен прием е фиксиран на 5 µg  . Въпреки това, учените  са единодушни, че той трябва да бъди до 4 пъти по-висок, за да бъдат реални ползите за здравето от неговия прием. Това се отнася най-вече за определени уязвими групи от населението – подрастващи и възрастни хора.

  • Уязвими групи, които трябва да следят дневния си прием:

Според проучвания, проведени във Франция, 80% от населението там е с недостиг на витамин D.

Препоръчителният дневен прием на този жизненоважен витамин варира и е индивидуален за всеки. Той зависи от възрастта, наличието на пигментация на кожата и честотата на излагане на слънце.

Нуждите от прием на витамин D се увеличават по време на бременност и кърмене, както и при подрастващи. Не трябва да се пропуска увеличаване на приема на витамин D и от хора с по-тъмна кожа, тъй като те абсорбират по-малко от него.

Прието е, че в летния сезон 15 минути на слънце са достатъчни, за да се покрият дневните нужди на организма. Хората, които живеят в райони с ограничено слънцегреене или такива, които не са изложени на слънчева светлина, често страдат от недостиг на витамин D.

При хората над 60-годишна възраст, хранителните добавки с витамин D ще намалят риска от загуба на минерали в костите, с цел превенция на остеопороза.

Предишна статия

Витамин A

Следваща статия

Витамин E

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван

Име:
Email:
Уебсайт:
Коментар:

Добавено в количка!

Виж количка
X