Подарете си витамините,
от които се нуждаете!

Витамин A

dilka on сеп., 07, 2019

Витамин A е мастноразтворим витамин, намиращ се в две различни форми в природата.

  • Основни естествени източници на витамин А:

Животински източници: Активната форма на витамин А, известен още като ретинол, се намира в рибеното масло, черния дроб, жълтъка, маслото, пълномасленото мляко и сиренето.

Растителни източници: Тук се открива като бета-каротин или провитамин А – в някои плодове (пъпеш, кайсия и малина) и в някои листни зеленчуци (спанак и броколи), моркови, тиква, тиквички, зеле, картофи и в палмовото масло.

Трябва да не се забравя, че съдържанието на бета-каротин е пропорционално на интензивността на цвета. Следователно повече каротин се съдържа в жълтите и оранжеви плодове и зеленчуци, както и в тези с тъмнозелен цвят, в който е прикрит като хлорофил.

  • Ползи от витамин А:

Витамин А е антиоксидант, който играе значителна роля за нормализиране на функциите на имунната система и защитава тялото от вредни външни влияния. Освен това, витамин А допринася за обмяната на желязо в организма, спомага за поддържане на добро зрение и здрава и сияйна кожа.

  • Препоръчителен дневен прием:

Препоръчителният дневен прием варира между 300  µg  дневно за бебета и 1,4 mg за хора с повишени нужди като: кърмещи жени, спортисти и пушачи.

Средният препоръчителен дневен прием е 800 µg под формата на ретинол, което се равнява на 2,4 mg бета-каротин. Това количество може да се набави и чрез 100 g риба или 400 g моркови.

  • Уязвими групи, които трябва да следят дневния си прием:

Недостигът на витамин A може да бъде причинен от недостатъчен прием на хранителни вещества, вследствие на подлагане на тежка диета, както и от смущения в храносмилателните процеси.

Предишна статия

Витамин C

Следваща статия

Витамин D

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван

Име:
Email:
Уебсайт:
Коментар:

Добавено в количка!

Виж количка
X